Account aanvragen

Update richtlijn single-use plastics

In december 2018 zijn de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad het eens geworden over de compromistekst van de richtlijn single-use plastics. Dit voorjaar (maart 2019) wordt deze compromistekst in stemming gebracht binnen het Europees Parlement en de ministerraad.

Naar verwachting stemmen beiden in met de tekst, waarna deze officieel gepubliceerd wordt. Binnen twee jaar na publicatie moet de richtlijn omgezet zijn naar nationale wetgeving. 

Belangrijkste bepalingen uit de richtlijn single-use plastics:

  • Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor onder andere sigarettenfilters, ballonnen, specifieke voedselverpakkingen en drankverpakkingen.
  • In 2029 moeten de lidstaten 90% van de plastic flessen gescheiden inzamelen.
  • Vanaf 2030 dienen alle nieuwe plastic flessen tenminste 30% gerecycled materiaal te bevatten.
  • Er komt een verbod op een aantal plastic producten, zoals rietjes, wattenstaafjes, roerstaafjes, bestek en borden, drank- en voedselverpakkingen van geëxpandeerd polystyreen en de zogenaamde oxo-degradeerbare plastic wegwerpproducten.
  • Vermindering van consumptie van onder andere wegwerpbekers of fast-food verpakkingen.
  • Lidstaten moeten ook voor visnetten maatregelen invoeren om te voorkomen dat dez in zee terechtkomen. De precieze uitwerking daarvan wordt aan de lidstaten overgelaten.

« Terug naar vorige pagina

Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag
Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel. 070-444 06 60
info@nrkverpakkingen.nl


     


© NRK Verpakkingen 2020