Account aanvragen

Column Roger Loop: ‘Less waste in the first place'

Er spelen veel vragen rondom duurzaam verpakken. Het gaat daarbij vaak om complexe zaken, waarover menigeen een mening heeft. Roger Loop schreef als kersverse directeur van NRK Verpakkingen een inspirerende column voor Verpakkingsmanagement over wat hem opviel, nu hij na vijftien jaar is teruggekeerd in de verpakkingsindustrie. 

Column Roger Loop: 'Less waste in the first place'
Toen ik zo’n 15 jaar geleden de verpakkingsindustrie verliet, was “Less waste in the first place” de slogan van de Amerikaanse Flexible Packaging Association: flexibele verpakkingen, doorgaans van verschillende lagen kunststof, kostten minder water en energie, gaven minder CO2-uitstoot, leverden minder afval op én leidden tot minder verspilling van de verpakte goederen (voornamelijk voedsel). Wow, wat is zo’n flexibele verpakking toch een geweldig product! Zo’n meerlaagse, flexibele verpakking, waarin het beste van elk materiaal zodanig is gecombineerd dat het resultaat “meer kan met minder”.

En wow, wat is dat beeld snel veranderd! Nu ik na 15 jaar voor de kunststof leidingindustrie te hebben gewerkt weer naar kunststof verpakkingen terugkeer, wordt datzelfde topproduct verketterd, omdat het niet circulair is. Is dan opeens de functie van een verpakking niet meer belangrijk? Dat meerlaagse topproduct kan alles: vocht, UV en zuurstof buiten houden (of juist binnen), zich goed laten bedrukken, het is stevig maar toch flexibel en laat hoge vulsnelheden toe. Wat wil je nog meer?

Lees de volledige column

« Terug naar vorige pagina

Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag
Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel. 070-444 06 60
info@nrkverpakkingen.nl


     


© NRK Verpakkingen 2020