Account aanvragen

Dijkstra Plastics ziet ondanks coronacrisis vooral kansen

Verpakkingsbedrijf Dijkstra Plastics uit Haaksbergen heeft sinds de coronamaatregelen te kampen met een flink lagere omzet. Een groot deel van de verpakkingen die het familiebedrijf produceert, is bestemd voor horecaproducten, zoals sauzen en salades. Ondanks de omzetdaling houdt algemeen directeur Auke Dijkstra de moed erin en ziet hij vooral kansen.

Meer orders met verfverpakkingen en dekseltje hygiënedoekjes
Auke Dijkstra zegt: “Gelukkig namen de bestellingen van verfverpakkingen in Nederland juist toe. Met name verf bij doe-het-zelfwinkels werd goed verkocht, wel zo’n 40 procent meer dan normaal. Veel consumenten gingen tijdens coronatijd thuis verven. Een ander geluk bij een ongeluk was de verkoop van verpakkingen voor hygiënische doekjes, met een speciaal dekseltje erop. We hadden toevallig sinds kort een machine daarvoor. Plotseling is er heel veel vraag naar dat soort verpakkingen. Daar hebben we veel nieuwe klanten mee binnen kunnen halen.”

In gesprek met klanten en leveranciers en interne maatregelen
“Daarnaast zijn we in gesprek gegaan met onze klanten en leveranciers, om goed op de hoogte te zijn van eventuele problemen daar. We hadden al kredietverzekeringen op de vorderingen op onze afnemers, maar hebben nog eens goed gecontroleerd of alle limieten hoog genoeg waren. Uit voorzorg hebben we de voorraden gereed product verkleind. Verder hebben we wat investeringen stopgezet om direct liquiditeit vrij te spelen. Zo hadden we enkele machines besteld. Van één machine hebben we de levertijd verlengd, dus de aanschaf is uitgesteld. Ook hadden we een aantal verbetertrajecten lopen met hulp van externe partijen. Hier zijn we tijdelijk mee gestopt. We houden alle extra uitgaven heel scherp in de gaten. We draaiden in april twintig procent minder omzet. We hebben daarom een aanvraag voor de NOW-regeling ingediend voor de periode april tot en met juni. Wel beginnen de orders nu aan te trekken, dusdanig dat we in juni waarschijnlijk weer een normale omzet draaien. Het lijkt erop dat we daardoor geen beroep kunnen doen op deze steunmaatregel.”

Toekomst
“Wij waren voor de crisis al bezig ons productaanbod wat te verbreden. Tot voor kort maakten we vooral grootverpakkingen. We waren de laatste tijd al bezig met kleine verpakkingen en andere typen verpakkingen. Toch zijn we nog steeds behoorlijk afhankelijk van de horeca. Het was beter geweest als we nu al een echt divers productaanbod zouden hebben, dan zouden we nu minder last hebben van deze crisis. We gaan ons productaanbod dus verder verbreden, bijvoorbeeld voor de medische markt. Op termijn zie ik geen problemen, alleen uitdagingen. Ik denk dat we wel door kunnen, hoor. Inmiddels hebben we een aantal uitzendkrachten weer terug laten komen en we hebben zelfs enkele vacatures ingevuld die belangrijk zijn voor de toekomst van ons bedrijf. Eigenlijk zie ik vooral kansen.” aldus Auke Dijkstra.

Dijkstra Plastics is opgericht in 1977. Het familiebedrijf heeft twee productielocaties, in Haaksbergen en in Almelo. Dijkstra produceert 131 typen verpakkingen met 65 spuitgietmachines, en exporteert naar 37 landen.

Lees hier het volledige artikel van ABN-AMRO.

« Terug naar vorige pagina

Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag
Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel. 070-444 06 60
info@nrkverpakkingen.nl


     


© NRK Verpakkingen 2020