Statement op Europese voorstellen eenmalige kunststofproducten

De Europese Commissie heeft maandag 28 mei een voorstel gepubliceerd dat gericht is op het verbieden van verschillende kunststofproducten voor eenmalig gebruik. Als NRK Verpakkingen zijn wij kritisch over de gepresenteerde plannen. In uitzendingen op radio en televisie hebben Jur Zandbergen en Joan Hanegraaf het standpunt van NRK Verpakkingen duidelijk verwoord.

Ons statement in vijf bulletpoints:

 • Ook als branche zijn wij natuurlijk tegen zwerfafval. Daarom ondernemen wij al langer stappen om te komen tot slimmere en herbruikbare verpakkingen en zetten wij stevig in op recycling.
   
 • De branche is actief bezig met het verduurzamen van haar producten. Hiervoor zijn vijf richtingen bepaald:
  - Reduce: lichtere en efficiëntere verpakkingen
  - Reuse: herbruikbare verpakkingen
  - Recycle: inzamelen en hergebruik materialen
  - Redesign: slimmere en nieuwe ontwerpen van verpakkingen
  - Renew: gebruik biobased grondstoffen.
   
 • Het gebruik van kunststof biedt vele voordelen: het is onder andere licht, transparant en goedkoop. Daarom is de vraag naar kunststof vanuit de markt en de consument groot. Gebruik van plastic in de levensmiddelensector verhoogt bijvoorbeeld de levensduur van producten wat voedselverspilling tegengaat. Wij pleiten ervoor om verschillende verpakkingsoplossingen met elkaar te vergelijken op basis van de LCA-methode. Kunststof vervangen door een milieutechnisch slechter product is niet de juiste oplossing.
   
 • Als we kijken naar de ambitie van de Nederlandse overheid om toe te werken naar een circulaire economie, dan zullen alle partijen in de keten hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dus niet alleen de overheid en fabrikanten, maar zeker ook de consument. Verduurzamen doen we samen! Het gedragsprobleem om afval, en niet alleen plastic afval, op straat te gooien, schaadt het milieu. Een correcte inzameling maakt het mogelijk om het merendeel van het plastic te recyclen en het zo terug te laten komen in kwalitatief hoogstaande nieuwe producten.
   
 • Een wereld zonder plastic soep begint bij jezelf!
   

Uitzendingen gemist? Kijk en luister ze terug:

Download hier het volledige persbericht van de Europese Commissie.
 

« Terug naar vorige pagina

Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag
Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel. 070-444 06 60
info@nrkverpakkingen.nl


     


© NRK Verpakkingen 2018