Studenten helpen bij ontwikkeling nieuwe Mars wikkel

Na intensief onderzoek heeft Rodenburg Biopolymers de grondstof ontwikkeld voor een biobased wikkel voor de bekende Marsreep. "Een jaar of vier geleden heeft Mars ons benaderd met de vraag of we dit kunnen", licht directeur Aaik Rodenburg toe. “Het is ons uiteindelijk gelukt. Mars is echt een wereldspeler, dus dit is best bijzonder.”

Rodenburg Biopolymers uit Oosterhout bestaat sinds 1945. Sinds 2000 is het bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van de grondstof voor biokunststoffen (Solanyl). Ook de nieuwe Mars wikkel wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. “Dit wordt ook wel bio-based plastic genoemd”, legt Rodenburg uit. “De oude wikkels zijn gemaakt van op olie gebaseerde kunststof.” Er is intensief samengewerkt met het Italiaanse bedrijf Taghleef dat de folie maakt én met drukker Mondi in Duitsland. “Onze toenmalige research manager Jeroen van Soest heeft het geëngineerd. Hij is gepromoveerd op kennis over zetmeel.”

Frietje
De folie wordt mede geproduceerd op basis van aardappel- en maiszetmeel. “Het bioplastic wordt gemaakt uit materiaal dat vrijkomt uit de friet-industrie; een aardappel bijproduct. Ik bedoel dan niet de olie of het vet, maar het zetmeel dat ontstaat bij het snijden van een frietje. Mars vond dit onder meer interessant, omdat het niet in concurrentie is met levensmiddelen.”

   

Dezelfde kleurtjes
Het is de bedoeling dat Rodenburg Biopolymers de grondstof voor de wikkel gaat produceren; de compound. De folie wordt dan vervolgens gemaakt door Taghleef. Daarna gaat de folie naar de drukker, Mondi. De marsjes worden uiteindelijk in Veghel, Noord-Brabant verpakt. “De wikkels houden straks dezelfde kleurtjes. Als je de oude en de nieuwe wikkel dan naast elkaar legt zie je wel wat verschil, maar anders niet.”

Duurzaam alternatief
Biopolymeren zijn een duurzaam alternatief voor kunststoffen gemaakt op basis van aardolie. Toch worden bioplastics nog niet grootschalig toegepast. Om meer aandacht te krijgen voor zijn producten is op initiatief van Rodenburg Biopolymers, samen met het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences, vorig jaar een onderzoekscentrum geopend bij de nieuwe Techlog Campus in Breda. Dit Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC) richt zich op de ontwikkeling van bioplastics, gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Op de locatie werken circa honderd studenten van tien verschillende opleidingen multidisciplinair samen voor opdrachtgevers uit het bedrijfsleven. Het gaat daarbij om technische innovaties, marketingonderzoek en ontwerp van nieuwe producten.

Studenten
Ook in het bedrijf van Aaik Rodenburg lopen studenten rond van Avans Hogeschool. “Zij doen hier kleine onderzoeken”, licht Rodenburg toe. “We kijken samen met hen naar andersoortige applicaties. En we maken eventueel wat wijzigingen in een formulering. Bijvoorbeeld bij klanten die het product toch een beetje te hard vinden. Dan laten we studenten bijvoorbeeld uitzoeken of er een oplossing is. We maken vervolgens een blend en daarna volgen er testen. Meestal gebeurt dit voor gebruiksvoorwerpen en verpakkingen. Ze bekijken onder meer hoeveel natuurvezels in het materiaal kunnen voordat het gaat scheuren. Ook kwaliteitscontrole doen ze hier veel.” De studenten van Avans zijn ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van de compound waaruit de Mars film wordt gemaakt.

« Terug naar vorige pagina

Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag
Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel. 070-444 06 60
info@nrkverpakkingen.nl


     


© NRK Verpakkingen 2018